literature

Fanficcarin aapinen, osa 4

Deviation Actions

NuttyNuti's avatar
By
Published:
2.2K Views

Literature Text

S A R J A N   K I R J O I T T A M I N E N



Olet siis aikeissa kirjoittaa tarinasarjaa? Se on reilusti haasteellisempaa kuin yhden osan tarinan kirjoittaminen, joten lue nämä ohjeet huolellisesti!



1. Luonnostele koko tarinan runko ennen ensimmäisen osan julkaisua. On totta, että esimerkiksi jotkut sarjakuvatekijät tekevät sarjansa täysin improvisoiden, mutta todellisuudessa suunnittelematonta jatkosarjaa on vaikea pitää pidemmän päälle elossa. Ideat saattavat riittää sarjan alkuun, mutta mitäs sitten tehdään, kun ideat loppuvat kesken? Sarjaa on hyvin ikävä jättää puolitiehen, etenkin jos sitä on tehnyt kauan.

On siis paras kehittää heti alkuun koko tarinalle runkoa, jotta osien kirjoittaminen helpottuu. Jos sarjasi on edes jotenkin järkevän mittainen, on hyvä miettiä jo ennen ensimmäisen luvun julkaisua, miten sarja päättyy (ja mitä pitää tapahtua, jotta sarja päättyisi niin). Näin sinulla tietty määränpää jota kohti suunnistaa.



2. Jos mahdollista, kirjoita hieman osia talteen. Kannattaa kirjoittaa jonkin verran etukäteen tarinan osia ennen ensimmäisen osan julkaisemista. Jos sarja on lyhyt, voit vaikka kirjoittaa sen lähes valmiiksi ja parannella sitä ajan myötä. Etukäteen kirjoittamisesta on paljon hyötyä:

* Voit pitää osien julkaisutahdin säännöllisenä huolimatta pienistä ideanpuutekarikoista ja vastaavista tauoista.
---> Lukijat pysyvät kärsivällisempinä ja heidän mielenkiintonsa sarjaan säilyy, ja sinä puolestaan voit säästää hermojasi, kun ei tarvitse koko ajan olla nakuttelemassa sarjaan jatkoa.
* Voit tehdä julkaisemattomiin osiin tarpeellisia muutoksia samalla kun kirjoitat uusinta osaa.
---> Voit joustaa enemmän juonen kanssa ja tehdä paremmin viittauksia tuleviin kohtauksiin, jolloin saat tarinasta eheämmän.



3. Tee sopiva lukujako. Kiveen hakattua rajaa ei ole, mutta nyrkkisääntö voisi olla se, että yhden ficcisarjaluvun pituus voisi olla suunnilleen samaa luokkaa kuin yhden tavallisen ficin pituus – ficcisarjahan tarkoittaa sitä, että teet tavallista pidemmän tarinan! Luvut kannattaa myös pitää suunnilleen samanmittaisina, mutta pieni vaihtelu suuntaansa ei haittaa, jos asiakokonaisuus sitä vaatii. On nimittäin viisasta pitää yhden luvun asiat yhtenäisinä: jos esimerkiksi tarinassa on jonkun hahmon muisteloita yhden luvun verran, ne on yleensä parasta pitää samassa luvussa eikä esimerkiksi jakaa kahteen lukuun muun sälän sekaan. Jokainen luku olkoon siis löyhästi kuin pieni tarina.





I D E O I T A   I N S P I R A A T I O N   
P Y Y D Y S T Ä M I S E K S I




Näppäinsormet kutkuavat mutta ideaa tarinaan ei ole? Ei hätää. Kokeile jotain seuraavista:



1. Kirjoita jostain mistä et ole aiemmin kirjoittanut. Miten olisi uuden hahmon, uuden parituksen tai vaikka uuden genren kokeilu? Olen itse saanut mukavasti ideoita uusiin tarinoihin genresanakirjoja tutkimalla: esimerkiksi ABH-termin näkeminen synnytti kolme ABH-ficciä ja yhden ficcikisan naruto.fi:ssä. Mieti, mitä kaikenlaisia mahdollisuuksia uusi asia voisi avata, ja keitä siitä mukava tarinasoppa!



2. Yhdistele mielessäsi asioita tuoreella tavalla. Kahden toisistaan tietämättömän hahmon kohtaaminen? Naruto-sarja kohtaa jonkin historiallisen aikakauden? Tällaisiakin sopii miettiä. Älä kuitenkaan näissä(kään) asioissa anna ihan heti näppäimistön sauhuta, vaan pyörittele näitä asioita päässäsi ja etsi kultahippuja: hauskoja ideoita, mielenkiintoisia yhteensattumuksia, kaikenlaista kutkuttavaa. Miten etenisi pyramidin rakentaminen, jos Naruto ja kumppanit olisivat mukana toheloimassa? Siitä seuraisi katastrofi...

Erikoishuomio! Eräs hyvä konsti löytää mehukkaita ficciaiheita on yrittää etsiä samankaltaisuuksia eri hahmoista. Temari ja Inuzuka Hanahan ovat molemmat isosiskoja? Ja suunnilleen samanikäisiä vieläpä? Mitäpä jos he kohtaisivat?



3. Elä ja rentoudu. Ficit eivät aina synny hikoillen näppäimistön ääressä ja miettien päätä puhki. Pidä mielessäsi tauko kirjoittamisesta ja tee jotain mieluisaa ja päätä tyhjentävää: mene ulos kävelemään, mene kaupungille shoppailemaan, kuuntele mielimusiikkiasi, piirtele ja surffaile netissä. Näin aivojesi kaaos tasaantuu ja saat selkeämmin mietittyä ideaa tarinaa. Lisäksi esimerkiksi ihmisten kohtaaminen ja mielenkiintoisten musiikkikappaleiden kuunteleminen voi synnyttää lisää ideoita! Korvat auki!



4. Pyydä ficcihaaste. Ei kerta kaikkiaan mitää ideoita? Siinä tapauksessa kannattaa kysyä ficcihaastetta toisilta käyttäjiltä. Ficcihaaste on siis tehtävänanto, joka voi olla esimerkiksi muotoa "kirjoita ficci Hinatasta, mutta siinä ei saa olla puhetta romantiikasta". Ficcihaasteessa voi olla pakollisen teeman lisäksi esimerkiksi pakollisia sanoja tai fraaseja. Ficcihaasteet ovat parhaimmillaan mainio lähde tarinan kehittämiseen: saat aloituspotkun tarinallesi ja varmuuden siitä, että ainakin haasteen antaja lukee ficcisi.





H Y Ö D Y L L I S I Ä   L I N K K E J Ä



Tässä linkkejä muihin hyödyllisiin juttuihin:



ENGLANNIKSI

* Every Fanfic Ever Written Kliseisimmät fanficjuonet. Lue huumorilla!
* Englanninkielisen wikipedian fanficsanasto Hyvin kattava, suosittelen.
* DeviantARTin kirjoitustutoraaleja Suosittelen etenkin nimimerkki OokamiKasumin tutoriaaleja. Ne tunnistaa kuvakkeesta, jossa on keltaisen raidallisen taustan päällä violettia ja punaista tekstiä.
* Läjä DeviantARTin fanfictutoriaaleja Mukana myös aikuisempaa materiaalia, mutta ne eivät avaudu ellei ole täysikäinen dA:n sisäänkirjautunut käyttäjä.

Mary Sueista

* Mary Sue Litmus Test Tämä oli jo edellä.
* How to Tell if Your Character Is a Mary Sue Hyvä kuvahavainnollistus Mary Sueista.
* How to Create a Naruto Mary Sue Tyypillisimmät Naruto-fanficeissä esiintyvät Mary Suet
* OC vs Mary Sue Hyvän OC:n ja Mary Suen vertailua (Naruto)



SUOMEKSI

* Kirjoittajan ABC Erittäin kattava sivusto suomen kieliopista, suosittelen lämpimästi.
* Ficcarin sanakirja Alussa esittämääni sanakirjaa laajempi sanasto, ei yhtä laaja kuin wikipedian vastaava.
* Suomenkielisen Wikipedian artikkeli fanficeistä Sisältää hyvän genresanakirjan. Ikärajasuosituksissa käytetään jenkkiversiota, suosin itse suomenkielisissä ficeissä suomalaisia ikärajoja (K11 ja kumppanit).
* Valtion elokuvatarkastamo Melko hyvät ikärajakriteerit, jotka sopivat muokattuina myös fanficeille.





L O P U K S I



Mukava että luit tämän oppaan! Jos näet tässä parannusehdotuksia tai haluat kysyä jotain, älä pelkää postata alle :) Otan kaikenlaisia kommentteja vastaan!
Neljäs ja viimeinen osa. Sekalaista sälää. Aion lisätä myös asiaa juoni-ideoiden saamisesta, kunhan saan siitä osiosta kelvollisen pitkän.

E: Ideaosuutta aloitettu.

***

Osat:

0. [link] Kansi (myös esikatselukuvana)
1. [link] Intro ja yleiset asiat
2. [link] Juoni ja hahmot
3. [link] Kirjoitusasu
4. [link] Sekalaista, mm. linkkejä (olet tässä)
© 2010 - 2024 NuttyNuti
Comments18
Join the community to add your comment. Already a deviant? Log In
Shimizuggi's avatar
Vaikka itse olenkin jo jonkin aikaa (no moniin verrattuna lyhyen ajan) kirjoitellut, niin tästä oppaasta löytyi monia hyviä vinkkejä meikäläisellekin. Tuo lopun linkkiosio oli mukava lisä :)